گاهی ممکن است شیشه پنجره بنا به دلایلی از جمله شکستگی، تغییر رنگ، کهنگی و... نیاز به تعویض داشته باشد. برای این کار لازم است با برخی نکات مهم و ضروری آشنا شوید؛ چراکه تعویض شیشه پنجره بدون مهارت و در نظر گرفتن برخی نکات، میتواند بسیار خطر آفرین باشد و حتی در نهایت نتیجه دلخواه به دست نیاید. پس برای اینکه با نحوه تعویض شیشه پنجره آهنی و نکاتی پیرامون این موضوع کاملاً آشنا شوید، تا ادامه این مقاله ما را همراهی نمایید.
مراحل کامل تعویض شیشه پنجره آهنی
پنجرههای آهنی معمولاً قدیمیترین نوع پنجرهها هستند که شیشه به کار رفته در آنها اغلب تک جداره است. قبل از تعویض شیشه پنجره آهنی برای افزایش ایمنی کار و جلوگیری از بریدگی احتمالی دست، حتما از دستکش ایمنی و همچنین عینک مخصوص استفاده کنید. برای تعویض شیشه پنجره آهنی، لازم است مراحل زیر را طی نمایید:
- در ابتدا اگر شیشه پنجره شکسته است، قطعات شیشه را از بالا به سمت پایین در آورده و در جای مناسب قرار دهید. دقت کنید شیشهها باید از بالا به پایین برداشته شوند تا احتمال ریزش شیشههای بالایی به صفر برسد.
- در صورتی که شیشه پنجره بدون شکستگی است و فقط قصد تعویض آن را دارید، در این مرحله پیچهای هر چهار طرف قاب را باز کنید.
- بعد از باز کردن پیچها با یک چکش ضربات ملایمی را به محل اتصال قاب و شیشه وارد کرده و سعی کنید قاب را به آرامی از شیشه جدا کنید. در نظر داشته باشید، این ضربات صرفاً برای جدا کردن قاب از شیشه است و نباید محکم باشد.
- قاب را که ممکن است دارای بقایای بتونه، چسب و زنگزدگی باشد، کاملا تمیز کنید.
- در این مرحله در داخل درز قاب میتوانید از چسب شیشه یا بتونه شیشه استفاده کنید و به آرامی شیشه جدید را داخل قاب فیکس نمایید.
- در مرحله بعد پیچ و بستهای پنجره را بسته و درزها را با بتونه پر کنید و با یک کاردک اطراف کار را تمیز کنید. اجازه دهید تا در طول 24 ساعت بتونهها کاملاً خشک شوند.
آموزش نصب شیشه پنجره معمولی
پنجرههای معمولی همان پنجرههای قدیمی تک جداره هستند که معمولاً قابهای آهنی و چوبی دارند. در بخش قبل به تعویض شیشه پنجرههای آهنی اشاره شده است. در ادامه به نحوه تعویض شیشه پنجرههای معمولی با قاب چوبی خواهیم پرداخت:
- برای تعویض شیشه پنجره معمولی از نوع قاب چوبی، باید در ابتدای کار پیچ و بستهای محکمکننده شیشه در قاب را باز کنید.
- شیشه را به آرامی از قاب جدا کرده و کنار بگذارید. از آنجا که قابهای پنجرههای چوبی به مرور زمان دچار پوسیدگی میشوند، اگر فکر میکنید شیار قاب نیاز به تعمیر و درست کردن با خمیر چوبی دارد، این کار را انجام دهید. همچنین گرد و غبار و زائدههای چسبی را از داخل قاب به طور کامل تمیز کنید.
- در داخل شیار قاب، از چسب شیشه استفاده کرده و شیشه جدید، که اندازه آن متناسب با پنجره مورد نظر است، را در داخل قاب قرار دهید و پیچها را سر جای خود محکم کنید.
- در انتهای کار میتوانید دوباره در بین فاصله بین قاب چوبی و شیشه، از چسب شیشه یا بتونه استفاده کنید و با کاردک اضافات آنها را پاک کنید.
نحوه کندن بتونه شیشه
بتونههای شیشه از جمله موادی هستند که برای محکم کردن شیشه در قاب و همچنین درزگیری پنجره از آنها استفاده میشود. بتونههای شیشه میتوانند از مواد مختلفی تشکیل شده باشند که طبیعتا برای کندن هر کدام، نیاز به راهکار مناسبی است. در حقیقت، دو نوع بتونه شیشه وجود دارد؛ نوع اول از چسب چوب و پودر مل و نوع دوم از کربنات کلسیم و روغنهای گیاهی مثل روغن کتان درست میشوند. در ادامه به روش کندن هر کدام از این بتونههای شیشه اشاره میکنیم.
نحوه کندن بتونه شیشه کربنات کلسیم و روغن کتان: در این نوع بتونه شیشه، پودر کربنات کلسیم پس از ترکیب با روغن کتان بعد از قرار گرفتن در معرض هوا به شدت خشک و سفت میشود. برای کندن این نوع بتونه شیشه میتوانید از حلال آن یعنی روغن کتان استفاده کنید. این روغن همان طور که یکی از ترکیبات اصلی بتونه است، میتواند در نرم و شل شدن آن نیز موثر واقع شود.
نحوه کندن بتونه شیشه چسب چوب و پودر مل: برای کندن بتونه شیشه مخلوط پودر مل و چسب چوب، میتوانید از سرکه استفاده کنید. محل مورد نظر را به سرکه آغشته کرده و حدود 15 تا 20 دقیقه منتظر بمانید. بعد از این مدت، بتونه شروع به شل شدن میکند که در این صورت، کندن آن راحتتر خواهد بود.
چگونه شیشه چسب شده را از پنجره جدا کنیم
به احتمال زیاد یکی از مشکلاتی که هنگام تعویض شیشه پنجره با آن مواجه خواهید شد، چسبکاری شدن شیشه است که درآوردن آن را سخت میکند. برای رفع این مشکل، میتوانید راهکار زیر را امتحان کنید:
از سشوار استفاده کنید و تمام نقاطی که دارای چسب شیشه است را با سشوار گرم نمایید. این کار را به مدت 10 الی 15 دقیقه ادامه دهید تا چسبها شل و نرم شوند. سپس با یک کاتر، چسب اطراف شیشه را برش دهید. حالا شما به راحتی میتوانید، شیشه را از پنجره جدا کنید. در نظر داشته باشید اگر با این روش شیشه چسبکاری شده از پنجره جدا نشد باید از حلالهای مخصوص چسب شیشه استفاده کنید.
تعویض شیشه پنجره آلومینیومی
پنجرههای آلومینیومی تقریبا مراحل تعویض شیشه مشابهی با پنجرههای آهنی دارند، اما در پنجرههای آلومینیومی اغلب از لاستیک درزگیر نیز در اطراف شیشه استفاده میشود. به طور کلی، مراحل تعویض شیشه پنجره آلومینیومی به شرح زیر است:
- اولین مرحله برداشتن شیشه از قاب است. در پنجرههای آلومینیومی معمولاً از پیچ و گیرههای مخصوص برای فیکس کردن شیشه استفاده میشود. با استفاده از یک پیچ گوشتی مناسب باید پیچها را باز کرده و شیشه را از قاب جدا کنید.
- در مرحله بعدی اگر شیار داخل قاب دارای بتونه یا چسبهای قدیمی باشند، باید به طور کامل تمیز شوند. همچنین به احتمال زیاد در اطراف شیشه قدیمی لاستیک درزگیر وجود دارد. این لاستیک باید از شیشه جدا شود. درصورت سالم بودن میتوان بر روی شیشه جدید آن را نصب کرد، در غیر این صورت باید از لاستیک درزگیر جدید استفاده کنید.
- در این مرحله میتوانید در صورت نیاز و برای محکم شدن بیشتر شیشه، از چسب یا بتونه داخل شیار قاب استفاده کنید. شیشه جدید را که دور تا دور آن با لاستیک درزگیر پوشانده شده داخل قاب قرار دهید و پیچها و گیرهها را با پیچ گوشتی ببندید.
- در نهایت میتوانید از بتونه و چسب برای درزگیری فضای خالی بین قاب و شیشه استفاده کرده و با یک کاردک اضافات بتونه یا چسب را تمیز کنید. این کار به فیکس شدن بهتر پنجره و جلوگیری از ورود هوا و گرد و غبار کمک میکند.
با شیشه شکسته چه کنیم
در زمان شکستن شیشه، بهترین راهکار تعویض آن است. برای این کار باید اندازه دقیق شیشه جدید را داشته باشید و متناسب با آن، شیشه تعویضی را خریداری نمایید. اما در صورتی که شیشه مد نظر تنها یک ترک کوچک برداشته یا قسمت کوچکی از آن شکسته و استفاده مجدد از آن خطرآفرین نیست، میتوانید از چسبهای مخصوص شیشه برای محکم کردن ترکها و شکستگیها استفاده کنید. ولی این روش یک اقدام موقتی است و به جهت عدم پایداری شیشه، امکان شکستکی و ترک خوردگی دوباره آن بیشتر خواهد بود.
نحوه کندن شیشه از چسب آکواریوم
چسب آکواریوم از جمله چسبهای مخصوص چسباندن شیشه است، اما گاهی ممکن است در زمان تعویض شیشه نیاز باشد چسب از روی شیشه پاک شود. از جمله روشهای کاربردی برای این کار موارد زیر است:
- سشوار داغ: همان طور که قبلاً هم اشاره کردیم، اولین و بهترین روش برای کندن شیشه از چسب شیشه، استفاده از سشوار داغ است که سبب نرم شدن و کنده شدن راحت چسب میشود.
- ترکیب آب داغ و صابون: روش دوم استفاده از ترکیب صابون مایع و آب داغ است. آب داغ و صابون مایع را با یک فرچه نرم بر روی قسمتهایی از شیشه که آغشته به چسب آکواریوم هستند، بزنید و چند بار این عمل را تکرار کنید. بعد از چند دقیقه شیشه به راحتی از چسب آکواریوم جدا میشود.
- بنزین سوپر: روش سوم برای کندن شیشه از چسب آکواریوم، استفاده از بنزین سوپر است. دقت کنید شما مجاز هستید تنها از بنزین سوپر برای این کار استفاده کنید چراکه بنزینهای معمولی باعث آسیب و تغییر رنگ در قاب پنجره خواهند شد. بنزبن سوپر را به مقداری پنبه آغشته کرده و بر روی قسمتهایی از شیشه که دارای چسب آکواریوم است، بزنید. سپس با یک کاتر یا کاردک شروع به کندن چسبهای شل شده نمایید.
نصب شیشه پنجره با چسب
برای نصب شیشه پنجره با چسب، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- شیشه را از قاب پنجره جدا کنید و در صورت لزوم شیار قاب را با الکل تمیز نمایید تا هیچگونه کثیفی و گرد و غباری در آن وجود نداشته باشد.
- میتوانید از انواع چسبهای سیلیکونی مخصوص شیشه، از جمله چسب آکواریوم استفاده کنید. شیار قاب پنجره را با چسب شیشه پر کنید و شیشه را به آرامی داخل قاب قرار دهید. مطمئن شوید شیشه کاملاً تراز باشد.
- حالا مجدد از چسب شیشه در فضاهای خالی بین قاب و شیشه استفاده کرده و چسب اضافی را با یک کاردک تمیز کنید. چند ساعت اجازه دهید تا چسبها کاملاً خشک شوند.
طرز تهیه خمیر دور شیشه پنجره
برای تهیه خمیر دور شیشه، که معمولاً برای درزگیری اطراف شیشه پنجره از آن استفاده میشود، نیاز به چسب چوب و پودر مل دارید. یک فنجان چسب چوب را با یک قاشق غذاخوری پودر مل مخلوط کرده و خوب ترکیب کنید. مخلوط حاصل را درون یک قیف کاغذی ریخته و برای درزگیری دور شیشه پنجره از آن استفاده نمایید. این نوع خمیر دور شیشه دارای ویژگیهای مثبتی از جمله ضد آب، ضد UV، خاصیت رنگ پذیری و چسبندگی بالا است.
نکته: درصورتی که میخواهید خمیر یا بتونه شیشه با رنگ دلخواه داشته باشد، در زمان مخلوط کردن پودر مل و چسب، میتوانید از مقداری پودر رنگ نیز استفاده کنید.
طریقه نصب شیشه با چسب آکواریوم
نحوه نصب شیشه با چسب آکواریوم مشابه نصب آن با هر نوع چسب مخصوص شیشه است که قبلتر به مراحل آن با جزئیات اشاره شده است. شما برای نصب شیشه با چسب آکواریوم، نیاز دارید که شیشه را از قاب جدا کرده و محل نصب شیشه جدید، یا همان داخل شیار قاب، را از گرد و غبار تمیز کنید. سپس شیار قاب را با چسب آکواریوم پر کرده و شیشه را در آن فیکس نمایید. فضاهای خالی را مجدد با چسب آکواریوم درزگیری کرده و با یک کاتر یا کاردک اضافات را تمیز کنید. حدود 48 ساعت اجازه دهید چسبها خشک شوند و از فشار آوردن بر روی شیشه خودداری کنید.